Arcadi Oliveres al Casal Jove [conferència]

20 maig 2016

Dijous 26 de maig. 19 h.

Conferència amb Arcadi Oliveres: TTIP, el lucre per damunt de les persones. Entrada gratuïta.

En la seua vida d’activista per la justícia social, Arcadi Oliveres ha participat en un seguit de campanyes i activitats, algunes de les més destacades són: La primera gran campanya en favor del 0,7% (1981-82), la primera campanya en favor de l’Objecció Fiscal a la despesa militar i la constitució de l’Assemblea d’Objectors Fiscals (1983), la campanya contra la llei reguladora de l’objecció de consciència i en suport de la insubmissió (1984), la constitució de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat (també el 1984, en la campanya de Justícia i Pau “Catalunya Solidària” (1985), la campanya contra l’ingrés d’Espanya a l’OTAN (1986), la introducció a Espanya de les Brigades Internacionals de Pau (1987). Com a cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (reunions d’Utrecht, 1984, i Malmö, 1987), les mobilitzacions contra la primera guerra del Golf (1991), la campanya en favor de la cancel·lació del deute extern (1999), la promoció de la banca ètica a Catalunya, essent elegit president honorari de la plataforma Finançament Ètic i Solidari (FETS) el 1999, o en les mobilitzacions contra la Guerra d’Irak (2003).

Fou mediador a les tancades d’immigrants a diverses esglésies de Barcelona de l’any 2001 va fer, juntament amb altres persones, entre els col·lectius d’immigrants i l’Administració, i feu el seguiment dels processos de regularització fruit dels acords entre l’Administració i els tancats..

Ha desenvolupat una gran activitat com a conferenciant arreu del territori català, a l’Estat espanyol i a força poblacions europees (París, Brussel·les, Londres, Lausana, Hamburg, Bonn, Bremen, Lisboa, i a Sud-amèrica, a Colòmbia, Argentina, Mèxic…. Ha participat com a professor de cursos coorganitzats per universitats catalanes a Amèrica Llatina. Ha estat o és convidat habitual en programes Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, COM Ràdio, Ràdio-4, Ona Catalana, Ràdio Sant Cugat, Ràdio Estel, Audio Vídeo Misión Radio… Ha estat col·laborador regular de les revistes Canigó i Serra d’Or i el Diari de la Pau, i ha participat en més de 60 llibres o publicacions.

De l’any 2001 (substituint Joan Gomis quan aquest va morir) fins al 2007 va presidir la Federació Catalana d’ONG per la Pau, L’any 2004 va ser elegit president de la FOCIR Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes. També l’any 2004 va ser nomenat membre del Consell de la Ciutat de Barcelona.. L’any 2005 va ser elegit president del recentment constituït Consell Català de Foment de la Pau, organisme assessor de la Generalitat de Catalunya i membre del Comitè d’experts del programa per a la creació de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Va participar en les mobilitzacions de protesta contra la reunió de l’OMC a Seattle (1999). Va participar i impartir conferències al Fòrum Social Regional Llatinoamericà, a Cartagena de Indias (Colòmbia, 2003). Ha participat i impartit conferències en diverses edicions del Fòrum Social Mundial, a Bombai (2004), Porto Alegre (2005), Bamako (2006), Nairobi (2007), Belem (2009), Dakar (2011), del Fòrum Social de la Mediterrània, celebrat a Barcelona (2005) i del Fòrum Social Català (2008).

L’any 2011 desplegà una extraordinària activitat amb motiu de les mobilitzacions del 15M els denominats “indignats”, impartint desenes de conferències en les diferents places públiques i altres llocs on es van fer “acampades” ciutadanes i oferint innombrables entrevistes a mitjans de comunicació amb relació a aquest important moviment ciutadà.

El 10 d’abril de 2013, juntament amb Teresa Forcades, va presentar Procés Constituent a Catalunya. El 2015, durant les negociacions de Procés Constituent per adherir-se a Catalunya Sí que es Pot va rebre l’oferta d’encapçalar aquesta confluència d’esquerres, però ho va rebutjar.