Consulta la programació en format revista ISUU PUNJANT ACÍ
El documental és sempre un format valent, una manera de contar històries amb la llibertat de la mirada de la càmera, ens permet que cadascú faça el seu propi viatge emocional, amb una visió subjectiva i amb la complicitat del relat en primera persona de gent real. És a més un treball audiovisual amb una comunicació més personal i directa allunyada de les projeccions dirigides a masses, que busca un llenguatge més directe. Però sense oblidar que el documental té un afany d’informar, de denúncia, de comptar. L’any passat vam parlar de la seua capacitat per a fer pedagogia de la realitat.
Aquesta edició sumem també la nostra valentia per mantindre el festival malgrat els temps convulsos en els quals vivim. En aquesta ocasió hem limitat l’habitual presència d’artistes, entitats i persones rellevants en els documentals per les mesures de seguretat del COVID, deixant per a temps millors la important implicació de l’UJI i els joves creadors en el nostre projecte.
Així com qualsevol altra activitat de la regidora de joventut està organitzada seguint totes les normes i mesures de seguretat de les autoritats sanitàries, estant a la mercè de qualsevol canvi o recomanació, en funció de les circumstàncies canviants.
Si ens acompanyarà el dia 3 d’octubre l’escaladora catalana Silvia Vidal que ens contarà la seua enorme aventura en solitari en la cara Oest de Xanadu a Alaska amb el seu documental “Un pas més” i el director Marc Serena el 23 d’octubre que ens presentarà el seu treball “L’escriptor d’un país sense llibreries”.
Finalment, ressenyar la perspectiva de gènere i la nostra ferma aposta pel documental dirigit per dones. Aquesta edició comptem amb Silvia Vidal, Tamara Kotevska, Helena Taberna, Marlen Viñayo, Andrea G. Bermejo, Isabel de Camp i Nata Moreno.
Esperem que els treballs seleccionats ajuden a desconnectar durant un temps de la inesperada realitat, ens genere emocions i continue despertant el nostre afecte i fidelitat al documental.
PURA VIDA. 3 d’octubre. 19 hores. Un Pas Més. Direció: Silvia Vidal. Entrada gratuïta amb reserva prèvia: https://www.notikumi.com/channel/casal-jove/2020/10/3/punto-doc-mostra-curtmetratges-presenta-un-pas-mes-projeccio-de-documental-i-xarrada-amb-silvia-vidal
Silvia Vidal és una reconeguda escaladora que sempre ens sorprenent per les seues increïbles perícies on l’escalada és només una part de l’aventura.
En aquesta ocasió ens narra la seua gesta a Alaska, 36 dies carregada amb el material i 17 dies en paret. 53 dies en una vall remota d’Alaska, carregant 150 kg de material i menjar. Sola, sense ajuda externa, sense radi ni telèfon…. Les aventures de Sílvia Vidal solen sumar aquests ingredients que fan que l’escalada moltes vegades quede en un segon pla, mentre la vivència cobra tot el protagonisme. Aquesta vegada l’escenari triat va ser la cara oest de Xanadu.
Silvia Vidal és la nostra convidada especial que ens farà una narració de les imatges en directe , també tindrem l’oportunitat de conéixer la seua ultima aventura. Serà un enorme plaer conéixer-la
ThIA. 4 d’octubre. 19 hores. Honeyland. Direcció: Tamara Kotevska.
Duració: 85′
Dirigida per Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, retrata a l’última dona recol·lectora d’abelles d’Europa. Hatidze és una dona prop de la cinquantena d’un xicotet poble a Macedònia que cria colònies d’abelles en uns cistells fets a mà que deixa amagats entre les roques.
Des del Nord de Macedònia, una història poc comuna va viatjar milers de quilòmetres per a arribar als ulls i oïdes de milions de persones. I un dels majors reconeixements que ha rebut, a més dels principals guardons del Festival de cinema de Sundance, l’ Oscar en la categoria Millor documental i Millor pel·lícula estrangera. Cercle de Crítics de Nova York: Millor documental, Premis del Cinema Europeu: Nominat a millor documental
Premis Independent Spirit: Nominat a millor documental
Associació de Crítics de Chicago: Nominat a millor documental.
Premis 2019:
Premis Oscar: Nominada a millor documental i pel·lícula internacional
Festival de Sundance: Premi del Jurat
Cercle de Crítics de Nova York: Millor documental
Premis del Cinema Europeu: Nominat a millor documental
Premis Independent Spirit: Nominat a millor documental
Associació de Crítics de Chicago: Nominat a millor documental
Satellite Awards: Nominat a millor documental
Sindicat de Productors (PGA): Nominat a millor documental
Sindicat de Directors (DGA): Nominat a millor director / Documental
MUSIC.
“Si me borraba el tiempo lo que yo canto”
Día: 08/10/2020
Hora. 19 hores
Direcció: David Trueba
Duració: 89′
L’any 1963, sota la dictadura franquista, dos estudiants suecs van viatjar a Espanya per a donar ressò als moviments en favor de la democràcia. Van contactar amb un jove trobador universitari espanyol, Chicho Sánchez Ferlosio, i de retorn a Estocolm fabricarien un disc amb l’enregistrament de les seues cançons. Ho van titular ‘Cançons de la Resistència espanyola’ i van ocultar sota l’anonimat el nom del cantant i el compositor. Gravat en la clandestinitat en 1963 i publicat a Suècia, es va convertir en tot un símbol antifeixista.
MUSIC
“Aute retrato”
Día: 10/10/2020
Hora. 19 hores
Dirección: Gaizka Urresti
Duració: 98′
Aute forma part de la nostra memòria col·lectiva, amb la seua sensibilitat transgressora , la seua visió exigent de la realitat, el seu compromís social i la seua inclinació a la bellesa.
Aute és el nostre patrimoni de la cançó d’autor, ell va posar lletra a les emocions d’un país que es despertava d’una llarga letargia.
Aquest documental és un homenatge a un artista inquiet, director de cinema, actor, escultor, pintor i poeta.
Tota la vida de l’artista revelada per un grup de testimonis, col·laboradors i amics, Forges, Ana Belén, Sabina; Silvio., Serrat, Drexler, DSani Martín i Rozalen, que, a través dels seus testimoniatges, demostren l’impacte que han tingut les seues icòniques cançons sobre l’actualitat musical.
Premis 2019:
Premis Goya: Nominada a millor documental
Premis Forqué: Nominada a millor documental
MEMORIA DEMOCRÁTICA
“La amarga derrota de la república”
Día: 11/10/2020
Hora. 19 hores
Dirección: Rosa Brines
.DOC és un festival compromés amb la justícia social i volem compartir treballs que ajuden a restablir la memòria històrica.
Aquest treball realitzat per la periodista Rosa Brines ens narra o moment especial i clau de la història recent del nostre país, el final de la guerra civil.
La cinta, que mostra la batalla de l’Ebre i els últims dies de la Guerra Civil Espanyola, és un relat inèdit de Patricio Azcárate
ThIA
“ Nuestras derrotas”
Día: 15/10/2020
Hora. 19 hores
Direcció: Jean -Gabriel Périot
Duració: 100′
“Nuestras derrotas” ofereix un retrat de la nostra vinculació amb la política a través d’un joc de reinterpretació a càrrec d’estudiants de secundària que reflexionen sobre conceptes com els sindicats, el capitalisme o les revoltes socials mentre interpreten i dirigeixen extractes de pel·lícules del Maig del 68.
HR
“Varados”
Día: 16/10/2020
Hora. 19 hores
Direcció: Helena Taberna.
Duració: 72′
La pel·lícula d’Helena Taberna ens acosta a la vida quotidiana d’aqueixos milers de refugiats de llarga duració que esperen al fet que Europa els aculla, lluitant per mantindre viva l’esperança malgrat les precàries condicions baix les que subsisteixen. En edificis ocupats a Atenes o en camps de refugiats repartits per tot el país, aquests homes i dones segueixen a l’espera d’una documentació que els permeta continuar amb les seues vides.
KIDS
“Buñuel en el laberinto de las tortugas”
Día: 17/10/2020
Hora. 19 hores
Direcció: Salvador Simó
Duració: 86′
Buñuel en el laberint de les tortugues és una pel·lícula espanyola d’animació, dirigida per Salvador Simó i basada en el còmic homònim de Fermín Solís. En 2020 va ser guardonada amb el Premi Goya en la categoria de millor pel·lícula d’animació .
A la França dels anys 30, Luis Buñuel veu com se li tanquen totes les portes després de l’escandalosa estrena de “L’edat d’or”, la seua primera cinta. El seu bon amic Ramón Acín, compra un bitllet de loteria amb la promesa que si gana pagarà el documental de Buñuel sobre Las Hurdes, una de les regions més pobres i oblidades d’Espanya.
Premis 2019:
Premis del Cinema Europeu: Millor film d’animació
Premis Goya: Millor pel·lícula d’animació. 4 nominacions
Premis Annie: Nominada a millor pel·lícula independent
Festival d’Annecy: Esment del Jurat i millor banda sonora
Satellite Awards: Nominada a millor pel·lícula d’animació
Festival de Màlaga: Millor banda sonora
Premis Feroz: Nominada a millor música
Premis Platí: Millor pel·lícula d’animació
HR. “Cachada , the opportunity”
Día: 18/10/2020
Hora. 19 hores
Direcció: Marlen Viñayo
Duració: 82′
Cinc dones salvadorenques, venedores ambulants i mares solteres, es guanyen la vida com ho han fet totes les dones de les seues famílies per generacions: venent als carrers i mercats de San Salvador. No obstant això, elles han decidit embarcar-se, al costat de l’actriu i directora Egly Larreynaga, en una aventura molt poc usual: formar una companyia de teatre i portar a escena les seues cruels històries de vida. El que va començar sent un experiment s’ha convertit en la possibilitat de canviar les seues vides.
BIO
“El hombre que diseño España”
Día: 22/10/2020
Hora. 19 hores
Direcció: Andrea G. Beremjo i Miguel Larraya.
Duració: 81′
Sabies que el logotip de Correus, Renfe, el PSOE, la bandera i l’escut de la Comunitat de Madrid, el de la Policia Nacional, els bitllets de pessetes de 1979 a 1985, els emblemes d’Endesa, Repsol, La Cope, El Mundo i Antena 3 Radi, i els cartells del Sud, L’escopeta nacional i Cria corbs van ser dissenyats per la mateixa persona? José María Cruz Novillo va redissenyar la imatge d’Espanya mentre el país es transformava.
BIO
“El escritor de un país sin librerías”
Día: 23/10/2020
Hora. 19 hores
Dirección: Marc Serena.
Duració: 81′
L’escriptor d’un país sense llibreries s’acosta a través de la mirada i l’obra de Juan Tomás Ávila Llorer, l’escriptor més traduït del país, que en 2011 va haver de refugiar-se a Espanya per denunciar la dictadura de Teodoro Obiang, la més longeva del món.
Ens narra cinquanta-un anys després de la seua independència, que Guinea Equatorial viu sota una de les dictadures més fèrries i longeves del món on, malgrat tindre una de les rendes per capita més altes d’Àfrica, Teodoro Obiang controla un país en el qual més de la meitat de la població segueix sense accés a l’aigua potable.
Marc Serena ens acompanyara en el Casal Jove i ens presentarà el seu treball. Una gran oportunitat per a conéixer en primera persona tot el procés creatiu i documental i conéixer la realitat del país.
HR
“Serás hombre”
Día: 25/10/2020
Hora. 19 hores
Direcció: Isabel de Campo
Duració: 94′
Seràs home’ és un caleidoscopi d’idees que giren entorn del masclisme i a la socialització en gènere, en un intent d’indagar en les arrels profundes de la violència de gènere. Està protagonitzat per dos personatges extrems: l’artista Abel Azcona, que explora el seu dolor a través de la seua obra, i Rafael, un exproxeneta en conflicte amb la seua consciència, que ha infligit sofriment a milers de dones. En paral·lel, les reflexions d’un mestre de secundària, un equip de publicistes i nombrosos pensadors que aborden la mateixa temàtica des de diferents punts de vista.
BIO
“Equilibri”
Día: 29/10/2020
Hora. 19 hores
Direcció: Batiste Miguel
Duració: 50′
Equilibri, recorre tot el procés de creació, disseny i muntatge de la falla que Okuda va dissenyar en 2018 juntament amb els mestres fallers Latorre i Sanz. Una falla que, com succeeix amb cada projecte d’aquest artista multidisciplinari, va sorprendre per la seua originalitat, color i per condensar molts elements del seu particular imaginari.
MUSIC
“Una vida entre las cuerdas”
Día: 1/11/2020
Hora. 19 hores
Direcció: Nata Moreno
Duració: 89′
Documental sobre el violinista Llaura Malikian. Un recorregut per la seua vida i la seua inqüestionable aportació a la música clàssica i contemporània. Un seguiment durant la seua última gira simfònica per Espanya i països com Líban, França, Anglaterra, la Xina, Rússia… Al mateix temps, narra la seua fascinant història personal: la música li va salvar la vida en haver de fugir de la guerra. Llaura va abandonar Beirut amb 14 anys i des de llavors ha viscut com un nòmada portant la seua música pel món.
Premis 2019:
Premis Goya: Millor documental
Premis Forqué: Millor documental
Premis Platí: Nominat a millor documental